Go Back   AstinaGT Forums > Performance & Technical > Forced Induction & Engine Conversions

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 24-07-2006, 04:27 PM   #21
Mr.Obsessed
Junior Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Dk
Car: 323F KLZE
Posts: 62
Quote:
Originally Posted by boostedbatman
Astina ECU has the VRIS points at the wrong settings and wont take full benefit from the engine
bostedbatman what is you'r solution to this? original ecu kl31/36 or chip or megasquirt ??
Mr.Obsessed is offline   Reply With Quote
Old 25-07-2006, 04:24 AM   #22
boostedbatman
Manpink Crusader
 
boostedbatman's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Stafford, Brisbane
Car: 1990 GD mx6 F2T, and soon I might drive the batmoobile once again
Posts: 2,280
Send a message via MSN to boostedbatman
There are options like MSD window switches to control VRIS
Megasquirt will do everything and it was designed to work with this engine so thats another positive
Microtech LT12 now (thanks to Bat) have base maps for the ZE so thats option 3
There are stock ECU upgrades in the US to work with this engine but for the money required to get it to them and back again isn't really worth the $$ spent
Or there is the KL31/36 ecu which may require wiring fabrication to suit the VAF(mx6 ZE) depending which engine you end up with
There used to be vrtuners to fix the problem also but they are now defunct
boostedbatman is offline   Reply With Quote
Old 25-07-2006, 04:49 PM   #23
Mr.Obsessed
Junior Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Dk
Car: 323F KLZE
Posts: 62
Quote:
Originally Posted by boostedbatman
There are options like MSD window switches to control VRIS
Megasquirt will do everything and it was designed to work with this engine so thats another positive
Microtech LT12 now (thanks to Bat) have base maps for the ZE so thats option 3
There are stock ECU upgrades in the US to work with this engine but for the money required to get it to them and back again isn't really worth the $$ spent
Or there is the KL31/36 ecu which may require wiring fabrication to suit the VAF(mx6 ZE) depending which engine you end up with
There used to be vrtuners to fix the problem also but they are now defunct
Im tired of finding electrical problems thought of just chipping it. Ill give the tuning company the old chip from KFZE and kl31 and then they can programme vris points??? or do i realy need ekspert company in this?


some pics form the engine




Last edited by Mr.Obsessed; 25-07-2006 at 04:51 PM.
Mr.Obsessed is offline   Reply With Quote
Old 26-07-2006, 04:53 AM   #24
boostedbatman
Manpink Crusader
 
boostedbatman's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Stafford, Brisbane
Car: 1990 GD mx6 F2T, and soon I might drive the batmoobile once again
Posts: 2,280
Send a message via MSN to boostedbatman
Well good luck with reprogramming the KF chip, if they do a good job then everything should be fine, But my concern is "have you been qouted a price" could be a bit more expensive than you think
Otherwise there is this option and you then know what you are spending
MSD Window Switch
http://store.summitracing.com/partde...?part=msd-8956
There are many places these can be bought fromI just thought I would post an example cost
Here is a PDF from MSD
boostedbatman is offline   Reply With Quote
Old 26-07-2006, 06:52 AM   #25
Mr.Obsessed
Junior Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Dk
Car: 323F KLZE
Posts: 62
Quote:
Originally Posted by boostedbatman
Well good luck with reprogramming the KF chip, if they do a good job then everything should be fine, But my concern is "have you been qouted a price" could be a bit more expensive than you think
Otherwise there is this option and you then know what you are spending
MSD Window Switch
http://store.summitracing.com/partde...?part=msd-8956
There are many places these can be bought fromI just thought I would post an example cost
Here is a PDF from MSD
the price is around 600eur damn expensive.... MSD switch?? what will that do? I have read it all but dont get it its like Revlimiter and used for nitrus??
Have you looked at the wiring yet? I have the kl31 ecu and vaf je50 but im realy noob when it comes to wiring and mesuring singnals... I was told that MX3 wiring is identical with kl31... must have a look at it.

thanks
Mr.Obsessed is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2006, 06:50 PM   #26
Cosmo Dude
コスモ
 
Cosmo Dude's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Location: Vic
Car: Mazda '95 Astina I4, '86 B2K and '10 3 MZR-CD
Posts: 7,888
Quote:
Originally Posted by boostedbatman
Astina ECU has the VRIS points at the wrong settings and wont take full benefit from the engine
VRIS may change peak torque but not peak power. Normal road usage you wouldn't notice.
__________________
My 'stina Hatch
Cosmo Dude is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2006, 03:51 AM   #27
boostedbatman
Manpink Crusader
 
boostedbatman's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Stafford, Brisbane
Car: 1990 GD mx6 F2T, and soon I might drive the batmoobile once again
Posts: 2,280
Send a message via MSN to boostedbatman
Yes and no IMHO
When I had the KF-ZE engine running off the Aus ECU the car pulled like crazy till 6k and was flat after that even though the KF-ZE made peak power at 7k
I really wish I had the JDM ECU installed for longer than a week (long story... dont ask)
Was really noticable on the strip
boostedbatman is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2006, 05:19 PM   #28
Cosmo Dude
コスモ
 
Cosmo Dude's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Location: Vic
Car: Mazda '95 Astina I4, '86 B2K and '10 3 MZR-CD
Posts: 7,888
So basicly it works but could be better. Someone did make a VRIS controller many moons ago (out of production last time I checked).
If you could find a shift light circuit that worked at low enough RPM then you could use two and switch each VRIS stage in sequence
__________________
My 'stina Hatch
Cosmo Dude is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2006, 07:11 AM   #29
boostedbatman
Manpink Crusader
 
boostedbatman's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Stafford, Brisbane
Car: 1990 GD mx6 F2T, and soon I might drive the batmoobile once again
Posts: 2,280
Send a message via MSN to boostedbatman
Yes I apologise if anyone thought the engine wouldnt work without this problem resolved, its just a limited cause to the engines full potential
Yeah youre talking about the vrtuner, dodgy company that went belly up
There are many options to assist in this VRIS saga it just depends how much time you spend searching for them
I prefer afteermaket EMS
boostedbatman is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2006, 03:08 AM   #30
Mr.Obsessed
Junior Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Dk
Car: 323F KLZE
Posts: 62
Quote:
Originally Posted by boostedbatman
Yes I apologise if anyone thought the engine wouldnt work without this problem resolved, its just a limited cause to the engines full potential
Yeah youre talking about the vrtuner, dodgy company that went belly up
There are many options to assist in this VRIS saga it just depends how much time you spend searching for them
I prefer afteermaket EMS
Yes it works with old setup but has about 160hp... ish..

Ok I was told that KF33 ecu used in Type R can run ZE engine with no problem as they were almost identical to kl31/36 also VRIS points... Also I can use my existing setup(maf-wiring) and that's a big +... Probinator told me this the dude that makes Chips for mx6/Probes... Is this true?
Mr.Obsessed is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2006, 04:19 AM   #31
boostedbatman
Manpink Crusader
 
boostedbatman's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Stafford, Brisbane
Car: 1990 GD mx6 F2T, and soon I might drive the batmoobile once again
Posts: 2,280
Send a message via MSN to boostedbatman
Yes the KF33 Vris points will be fairly close
Id expect you to have more than 160hp... ish as thats the power from a KL01/DE
Yes Probinator as I believe does make an upgrade chip for the KL31/36 ECU but you may need to send the ECU to him, I have never looked into these before. I believe the KL36 ECU to be from the JDM Millenia so therefore it is designed to use with a MAF So for your setup realistically should be plug and play
SO the install went smoothly??
If possible some pics for others to ogle would be nice
boostedbatman is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2006, 06:17 AM   #32
Mr.Obsessed
Junior Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Dk
Car: 323F KLZE
Posts: 62
Quote:
Originally Posted by boostedbatman
I believe the KL36 ECU to be from the JDM Millenia so therefore it is designed to use with a MAF So for your setup realistically should be plug and play
Are you 100% sure about this??

When is 323f BA OBD2?? 96?

I will post some pics this weekend no prob.. It feels like 160-65 ish I run it with stock ECU thatís why.... This is the only thing i must sort.
Mr.Obsessed is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2006, 07:34 PM   #33
boostedbatman
Manpink Crusader
 
boostedbatman's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Stafford, Brisbane
Car: 1990 GD mx6 F2T, and soon I might drive the batmoobile once again
Posts: 2,280
Send a message via MSN to boostedbatman
99%
The beauty of it is that you can just unplug one and start it run it and then if theres faults then you can revert back without the added expense of additional wiring and fancy doo dads
Try it you may like it
boostedbatman is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2006, 09:45 PM   #34
Mr.Obsessed
Junior Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Dk
Car: 323F KLZE
Posts: 62
Quote:
Originally Posted by boostedbatman
99%
The beauty of it is that you can just unplug one and start it run it and then if theres faults then you can revert back without the added expense of additional wiring and fancy doo dads
Try it you may like it

ok Il try that must sell my kl31 But I must go for specific year?? I also have seen kl36 with VAF... thatís why I ask obd1-2 ?? my car is from 95.
Mr.Obsessed is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2007, 06:00 AM   #35
kfze
Junior Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Kuala Lumpur
Car: CBAEP with KFZE
Posts: 72
Send a message via Yahoo to kfze
Guys,
REading this with great interest.

Mr. Obsessed, any updates on using KF33 ecu with MAF sensor on the KLZE engine ?
kfze is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2007, 09:49 AM   #36
boostedbatman
Manpink Crusader
 
boostedbatman's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Stafford, Brisbane
Car: 1990 GD mx6 F2T, and soon I might drive the batmoobile once again
Posts: 2,280
Send a message via MSN to boostedbatman
Just thought I might point out that there are always Megasquirt's for sale through the forums on probetalk, and you can usually find a used one for real cheap
If you grab one of these you will not have dramas anymore
boostedbatman is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2007, 06:51 PM   #37
kfze
Junior Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Kuala Lumpur
Car: CBAEP with KFZE
Posts: 72
Send a message via Yahoo to kfze
Pete, JDM Millenia runs on a KL47 ecu and a MAF sensor. However, the MAF on JDM Millenia is different from the MAF on a 323f Hatch type R. Yesterday, I happened to come across a front cut (very rare in Kuala Lumpur), complete with dashboard and engine. The code for the ecu is KL47 and uses a MAF. Snap a pix and uploading it soon.

By the way, what is a Megasquirt ? Is it a piggy back ecu that is design for KLZE engines ? If getting Megasquirts will solve all these problems, I will get one then.
kfze is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2007, 05:07 AM   #38
boostedbatman
Manpink Crusader
 
boostedbatman's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Stafford, Brisbane
Car: 1990 GD mx6 F2T, and soon I might drive the batmoobile once again
Posts: 2,280
Send a message via MSN to boostedbatman
Here are details from the last Megasquirt bulk buy on probetalk http://forums.probetalk.com/showthread.php?t=1701206521
boostedbatman is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
help for engine swap! astina97 Forced Induction & Engine Conversions 17 29-05-2006 08:21 PM
Where to start on an engine swap? skippy Forced Induction & Engine Conversions 14 28-01-2005 11:14 PM
A bunch of questions for you all shojun Performance & General Maintenance 12 02-12-2004 12:15 PM
Engine Swap Abaddon36 Performance & General Maintenance 3 24-09-2004 07:19 PM
ATTN - Anyone looking to do the 2.5L V6 Engine swap... Chronos Performance & General Maintenance 8 29-04-2003 06:26 PM


All times are GMT +10. The time now is 10:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
2001- 2010 AstinaGT